Як правильно вибрати сепаратор для молока?
Для тих хто хоче в домашніх умовах отримувати якісні вершки та олію, просто необхідно придбати сепаратор для молока, який за допомогою відцентрової сили розділить молоко на обіг (знежирене молоко) та молочні жири.
Між собою сепаратори відрізняються:
- продуктивністю (потужністю від 8000 до 14000 оборотів на хвилину);
- матеріалом, з якого виготовлені деталі (пластик та метал);
- Місткістю приймача молока (від 5 до 12 літрів).
Розраховано сепаратори на об'єм молока від 50 до 500 л/годину.
У середньому для використання в побуті достатньо продуктивності 80л/годину та швидкості обертання барабана 12000 об/хв.
*Для козячого молока краще взяти високошвидкісний сепаратор.
Якщо вибирати за матеріалом, то також є свої особливості:
Пластикові (роблять із зносостійкого поліпропілену) має ряд переваг:
- стійкий до вологи та відповідно не іржавіє;
- низький рівень шуму порівняно з металевими;
- Вищий показник електробезпеки;
- простіше очищається від залишків молока та вершків;
Металеві (роблять із харчового алюмінію або з нержавіючої сталі). Вони вважаються більш зносостійкими, хоча при використанні в побуті їх відмінності не суттєві, а в ціні металеві набагато дорожчі. Також потрібно пам'ятати, що алюмінієві деталі бояться кислотних і лужних засобів для чищення.
Як правильно працювати із сепаратором для молока. Загальні поради.
• Моделі сепараторів різні, тому важливо зібрати їх за інструкцією, у правильній почергові;
• Дуже важливим є контроль температури молока, воно має бути теплим близько +35 (+40) градусів (бажано прогріти і сам апарат, прогнавши через нього пару літрів теплої води (+50 градусів);
• Процес сепарації, а саме вливати молоко, завжди потрібно починати не відразу, а коли мотор набере оберти (зазвичай почекати після включення 1 хвилину);
• Не бажано сепарувати кисле молоко, постійно забиватиметься сепаратор білковою масою і потрібно буде часто чистити деталі.
Відгуків: 0 / Написати відгук