М'ясні напівфабрикати завжди користуються великим попитом. Завдяки швидкому приготуванню це альтернатива дорогому ресторанному меню та підмога на домашній кухні. Ці вироби легкі та швидкі у виготовленні. Тому це дуже вигідний бізнес, що постійно приноситиме дохід.
Що таке м'ясні напівфабрикати?
Це порційні продукти, які отримують із подрібненої м'ясної сировини з різними приправами. Розрізняють натуральні, рубані напівфабрикати, пельмені, вареники. Також часто зустрічається класифікація за видом м'яса, що використовується:
- свинячі,
- яловичі,
- баранячі,
- із м'яса кролика та птиці (курка, індик, качка).
За термічним станом вони можуть бути охолоджені та заморожені. Також експерти поділяють ринок охолоджених напівфабрикатів на два окремі сегменти - натуральні та перероблені продукти.
Натуральні напівфабрикати поділяються:
- крупношматкові,
- м'ясо-кісткові,
- дрібношматкові,
- порційні,
- замариновані,
- набори (для шашлику, для супу),
- биточки,
- фрикадельки,
- котлети,
- голубці,
- фарширований перець тощо.
Технологія виготовлення напівфабрикатів
У якості основної сировини для приготування рубаних напівфабрикатів використовуються м'язи тварин, які містять грубу і жорстку сполучну тканину: лопаткові, шийні та стегнові. Для їх зберігання використовуються шафи для дозрівання м'яса.
Спочатку заморожена м'ясна сировина у вигляді блоків подрібнюється на дробарці. Іноді для приготування фаршу використовується м'ясо механічного обвалу, яке готується на м'ясо-кістковому сепараторі. Потім до нього додають сіль, попередньо охолоджену воду, спеції, яйця та інші добавки. Усе це ретельно перемішується в однорідну масу за допомогою фаршемішалки. Із готового фаршу формують напівфабрикати з певною вагою кожної порції за допомогою шнекової або роторної системи формування виробів. Після цього напівфабрикати викладаються на стрічку транспортера. Потім у залежності від рецептури продукція направляється або в апарат для рідкого та сухого панірування. Готові напівфабрикати транспортуються в камеру шокової заморозки.
Покрокове відкриття цеху з виробництва м'ясних напівфабрикатів
- Вивчіть кон'юнктуру ринку. Визначте наявних у вашому місті постачальників сировини і можливий збут готової продукції. Самостійно або за допомогою експертів розробити бізнес-план. Порівняйте умови, які пропонують постачальники сировини, і виберіть оптимальний варіант.
- Орендуйте необхідне приміщення із врахуванням всіх необхідних санітарно-гігієнічних вимог та питання пожежної безпеки. Якщо наглядові органи визнають умови праці відповідними, ви отримуєте дозвіл на роботу.
- Закупіть необхідне обладнання з урахуванням можливості збуту продукції. Починати краще з невеликих обсягів продукту, оскільки можуть виникнути труднощі з реалізацією. Ви можете вибрати повністю обладнану технологічну лінію для виробництва невеликих партій напівфабрикатів. Підберіть всю необхідну нормативно-технічну документацію, особливо якщо ви займаєтеся м'ясними продуктами. Потім узгодьте умови виробництва-станції та пройдіть процес сертифікації.
- Найміть персонал. Кожен працівник повинен мати санітарну книжку і щороку проходити медичний огляд за рахунок підприємства.
- Знайдіть постачальників сировини. Краще, якщо її виробники будуть поруч. Щоб зменшити витрати на транспортування, цех із виробництва м'ясних напівфабрикатів доцільно розміщувати поблизу забійного цеху.
- Подбайте про упаковку. У ній повинні бути вказані: назва компанії, продукт, дата і час виготовлення, термін придатності. Якщо ви припускаєте, що автоматика - це лише частина процесу, і, наприклад, формування або упаковка товару буде здійснюватися вручну, можна купувати тільки ті пристрої, які потрібні.
- Знадіть місце продажу, хоча краще домовитися заздалегідь. Це можуть бути невеликі магазини, супермаркети, ринки.
Відгуків: 0 / Написати відгук